#019. Clover White: hortensia in pasteltinten

Gepubliceerd op 27 maart 2022 om 11:11

In de blog van deze weel meer over het fotoproject Startdust dat ik nu toch echt helemaal heb afgerond. Heb ik een eerste concept voor het interview Itsliquid geschreven. Voordat dit interview online gaat wil ik mijn website Troostkunst aangepast hebben. Ik ben deze website om het omzetten in ongeveer dezelfde stijl als deze website. Verder ben ik me verder aan het verdiepen in ziekenhuiskunst en 'healing art' en heb ik een foto verkocht. 

Ziekenhuiskunst

Vind het heel erg interessant om me verder in 'healing art' te verdiepen en ik hoop hiermee ook mensen te kunnen (gaan) steunen. "Kunst die een duidelijke, positieve inhoud heeft en een gevoel van veiligheid oproept, wordt genezende kunst genoemd (‘healing art’)" staat op de website van Zuderland. Mooie omschrijving, hoewel ik het toch nog steeds een vrij abstract begrip vind. Iedereen ervaart kunst anders, waardoor ik het wel lastig vind om heel concreet te krijgen wat nu troostende en helende kunst is. Maar als ik het in steekwoorden kan samenvatten, dan zijn dit voor mij de belangrijkste punten:

  • Kleurrijk
  • Warmte
  • Intiem
  • Origineel
  • Rustgevend
  • Positief
  • Natuur
  • Licht

Wat houdt 'healing art' en 'troostkunst' voor jou in? Met andere woorden, wanneer geeft kunst jou steun, kracht en troost?

The healing arts

Om me nog verder te ontwikkelen op dit kunstgebied heb ik van de week het boek 'the healing arts' besteld. Ik vind het dus leuk om me helemaal in een onderwerp onder te laten dompelen en hier zoveel als mogelijk over te leren. Vandaag zei nog iemand tegen me:" The lijkt wel alsof je je steeds een tijd op een bepaald onderwerp richt en dan weer iets nieuws oppakt." En dat klopt eigenlijk ook wel. Vorig jaar heb ik dus veel gelezen en bekeken over het ontstaan van het Universum en het eerste leven op aarde. Heb ik een online cursus over uitvaartfotografie gevolgd. Nu focus ik me dus vooral op 'healing art' en wil ik dit ook in mijn nieuwe fotoproject verwerken (daarover zo meer).

Op bol.com staat de volgende beschrijving bij het boek: Chelsea and Westminster Hospital and its charity CW+ have been pioneers in the Arts and Health field for over 25 years. By bringing music, performance and the visual arts into the hospital, they have created an extraordinary environment and transformed the experience of countless patients, visitors and members of staff . In this collection of essays, we delve into the story of the arts at Chelsea and Westminster Hospital, from the installation of daring sculpture before the hospital opened its doors, to the exciting future of the programme. The Healing Arts discusses the impact of the arts on patients' recovery, in some cases shortening their stay or reducing their need for pain medication. From drawing to music to creative digital technology, this volume looks at how integrating the arts into the day-to-day life of the hospital has changed its patients' experience of care.

Troostfoto

Dit weekend heb ik - zoals in een eerdere blog geschreven - de cursus Art Based Learning. We gaan hiervoor onder andere naar Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Ik ben benieuwd tot welke kunstwerk ik me zaterdag aangetrokken voel en hoe ik dit in mijn (natuur)fotografie kan gaan vertalen. We zijn met een redelijk klein groepje. We verblijven bij de Oisterwijkse Vennen. Komende week deel ik in ieder geval meer over dit traject. Onder andere over de inzichten die ik heb opgedaan en wat de volgende stappen in mijn fotoproject gaan zijn. Als voorbereiding op de cursus kregen we de opdracht om een vraag te formuleren. Ik heb de volgende vraag geformuleerd.  “Hoe kan ik met mijn fotografie/fotokunst een positieve bijdrage leveren aan troost, kracht en heling?" Het lijkt mij namelijk mooi en bijzonder als ik met mijn kunst bijvoorbeeld patiënten die in het ziekenhuis liggen kracht, hoop en troost kan bieden. Om zo verder te gaan dan alleen een 'mooi' plaatje, maar je ook echt van betekenis kan zijn voor iemand. Kortom: hoe maak en krijg ik kracht en troost in een foto en ervaart de kijker dit dus ook zo?

Clover White

Een leuk bericht in mijn mailbox! Via mijn online shop op Werk aan de Muur heb ik één van m'n werken 'Clover White' verkocht. Hopelijk gaat hij/zij ervan genieten. Erg leuk dat deze foto bij iemand in huis komt te hangen, vind het wel jammer dat ik niet weet bij wie. Deze foto heb ik overigens ook als kaars en kaart. Deze foto wordt als wenskaart ook best goed verkocht. Sowieso gaat de verkoop van mijn kaarten bij Boek en Kantoor de Ganzenveer in Helmond best goed. In de afgelopen tijd zijn er ruim 40 kaarten verkocht. Het wordt ook duidelijk welke foto’s het beste verkopen. Van die foto’s wil ik nu ook allemaal een bijpassende kaars bestellen, zodat je een kaars met bijpassende kaart kan kopen. Ik kreeg laatst de vraag of ik me met mijn kaarsen en kaarten alleen op overlijden richt. Dat is zeker niet het geval. Het kan ook zijn om iemand om welke reden dan ook een hart onder de riem te steken. Vind jij Clover White trouwens een foto die troost biedt?

Itsliquid

Binnenkort wordt er op het internationale platform itsliquid een interview over me gepubliceerd. In dit interview ga ik onder andere in waarom ik de stap naar Troostkunst heb gemaakt en verwijs ik uiteraard ook naar die website. Om die reden vind ik het nu dus echt nodig om die website een metamorfose te geven en 'm wat betreft look & feel meer op deze website te laten lijken. Wat nog echt ontbreekt zijn goede productfoto’s van vooral de kaarshouders. Ik ben aan het kijken of iemand dat voor me kan gaan doen, want zelf blijf ik dit maar uitstellen. Dus mocht iemand zich geroepen voelen om me hierbij te helpen, graag.

Stardust

Het project "Stardust - een reis door tijd en ruimte" is nu toch echt afgerond. Onder begeleiding van Bart Siebelink heb ik ruim een jaar met veel liefde en plezier aan deze fotoserie gewerkt. Een serie met 38 abstracte en kleurrijke beelden. Mooie reactie van Bart:" Complimenten, Nanda, voor hoe jij jezelf hier volledig hebt ingelegd. Het was heel mooi om dit project te zien groeien en rijpen. Echt iets waarop je terecht trots kunt zijn. Ik ben het plaatsvervangend wel ;-)."

NPOTY’s People’s Choice Award

Deze week voor Nature Photographer of the Year volop bezig met het organiseren van de eerste People’s Choice Award. Vind het altijd mooi om al die verhalen van iedereen te lezen. Zo gaat een foto ook altijd veel meer voor me leven.

Dat is het voor nu. Tot volgende week weer en mocht je ergens een vraag over hebben, of een idee voor een volgende blog, let me know!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.