#007. Mijn jaaroverzicht 2021: fotografisch topjaar, afscheidsfotografie en troostkunst (deel 1)

Gepubliceerd op 2 januari 2022 om 11:11

Mijn jaaroverzicht 2021: fotografisch topjaar, afscheidsfotografie en troostkunst (deel 1)

Welkom 2022! Als eerste wil ik iedereen natuurlijk alle goeds voor het nieuwe jaar wensen. 2021 is voorbij, een jaar met uiteraard ups en downs, en een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden ligt in het vooruitzicht. In de komende twee blogs deel ik met je wat ik in 2021 zoal heb gedaan, wat mijn belangrijkste lessen waren en ook wat mijn plannen voor het komende jaar zijn. Tijdens het schrijven werd de blog zo lang, dat ik besloten heb om de blogs in twee delen te publiceren. Dit eerste deel gaat voornamelijk over mijn bedrijf Troostkunst en het Fotografisch Topjaar. Volgende week vertel ik meer over (He)Artworks en hoe dat is ontstaan.

Fotografisch topjaar Bart Siebelink

Afgelopen jaar ben ik gestart met het fotografisch topjaar van de top natuurfotograaf Bart Siebelink. Een jaar lang heb ik aan een fotoproject - met een onderwerp naar eigen keuze -gewerkt (en de komende 2.5 maand gelukkig ook nog). In het begin van het project wist ik niet zeker of ik iets met mijn Troostkunst (bijvoorbeeld een troostboek in de vorm van teksten en eigen fotomateriaal) wilde gaan doen, of juist een artistiek project. De vraag was dus vooral ga ik voor de uitbouw van mijn commercieel activiteiten of het traject inzetten voor artistieke verdieping?

Artistieke verdieping

Al doende werd deze keuze al snel gemaakt. Ik heb in het begin heel veel nieuw beeldmateriaal gemaakt. Bijna wekelijks was ik aan het fotograferen. Veel van deze foto’s waren abstract en kunstzinnig. En eerlijk gezegd denk ik denk dat het topjaar daarvoor ook echt bedoeld is. Ben juist bij Bart Siebelink het topjaar gaan doen, omdat hij die artistieke achtergrond heeft en onder andere docent is aan de Kunstacademie (Willem de Kooning Academie, Rotterdam). Uit al mijn honderden foto's werd meteen het rode draad voor het project duidelijk: het ontstaan van het leven. Iedereen uit mijn groep is met een eigen onderwerp aan de gang gegaan. Uiteraard natuurfotografie, maar ook een project over de Rijksweg in Sittard (voor mij persoonlijk ook een speciaal onderwerp), de Afsluitdijk en (zelf)portretten. Het topjaar is een leerzaam proces, wat me al veel heeft gebracht en waarover ik in een volgende blog zeker nog meer ga delen.

Troostkunst

Troostkunst is een van mijn andere bedrijven en is dit jaar zelfs internationaal gegaan! Een aantal van mijn kaarthouders zijn naar Hongarije en België verzonden. Een dame was zo enthousiast over mijn producten en mijn prachtige en warme website, dat ze regelmatig iets bij me koopt. Super leuk :-). Voor degene die mij nog niet kent. Troostkunst is begin 2020 ontstaan, omdat ik met mijn fotokunst warme lichtpuntjes van troost en kracht wil bieden. Overigens niet alleen bij overlijden, maar ook voor andere moeilijkere levensmomenten.

Uitvaart- en afscheidsfotografie

Uitvaart- en afscheidsfotografie was iets dat in 2021 steeds op mijn pad bleef komen. Zo vaak dat ik besloten heb om me er verder in te verdiepen of het iets voor mij is en of het een mooie aanvulling op Troostkunst kan zijn. In mijn zoektocht naar uitvaartfotografie ben ik onder andere in contact gekomen met Boukje Canaan, Gwendolyn Pieters en Karin Verhoog. Boukje heeft bijvoorbeeld een interessant boek ‘Dat fotografeer je toch niet’ geschreven.  Op de Funeral Fair in de tuinen van Appeltern heb ik aan een workshop over beeldverhalen deelgenomen. Bij Gwendolyn Pieters heb ik een online opleiding over Uitvaart- en afscheidsfotografie gevolgd. Door deze cursus kwam ik ook op het spoor van Moment Design.

Moment Design

Op de website van Moment Design staat het volgende: Moment Design is dé methode om op een ongedwongen, pure en oprechte manier de onderlinge band van mensen vast te leggen. Dit sprak mij erg aan, vooral omdat je op deze manier spontanere portretten maakt dan de ‘standaard’ shoots. Ik besloot dan ook om me in te schrijven voor een workshop Moment Design verzorgd door Karin Verhoog. Ik vond het leuk, heb een prachtig koppel mogen fotograferen, maar was toch niet helemaal zeker of het echt iets voor mij is. Op dit moment is uitvaart- en afscheidsfotografie zelfs een beetje uit mijn interessegebied verdwenen en wordt de ‘(foto)kunst’ steeds krachtiger. 

Business shoots

Tja, het liefste duik ik in mijn macro-onderwerpen en fotografeer ik niet heel vaak mensen. Toch heb ik dat dit jaar wel een aantal commerciële opdrachten en business shoots gedaan. Het was leuk, gezellig en leerzaam. Interessant om te zien en ervaren hoe iemand  zich langzaamaan voor de camera ‘openstelt’ en je zo een goed portret van iemand kan maken. Maar toch, tijdens de commerciële opdrachten bleef de kunst heel erg aan me trekken… Commercieel gezien wordt me wel vaker gezegd dat ik geld moet verdienen, dat de kunst op z’n gat ligt, maar mijn hart (en kracht) ligt gewoon niet bij fotoshoots. En soms ben ik een beetje eigenwijs ;-). In de volgende blog vertel ik hier meer over.

Mijn Troostkaarten zijn te koop bij ‘Boek En Kantoor De Ganzenveer’ in Helmond

In juli heb ik bij boekhandel De Ganzenveer in Helmond een kaartenrek met mijn troostkaarten ingericht. Kaarten om iemand te laten weten dat je aan hem/haar denkt. Direct bij binnenkomst in de winkel staat het rek vol met in totaal 26 verschillende designs, met ook mijn nieuwste collectie aan beelden. Degenen die mij een beetje kennen weten hoe verslaafd ik aan boeken ben… Erg leuk dus dat juist op deze plek mijn kaarten - naast mijn eigen webshop - te koop zijn.

Samenwerking met uitvaartondernemers

Mijn troostkaarten worden trouwens ook gebruikt door uitvaartondernemers. Samen met een uitvaartondernemer hebben we een aantal nieuwe beelden geselecteerd voor kaarten. Onder andere met krokussen, sneeuwklokjes, bosanemonen en bloesem. Zij sturen een jaar na het overlijden van een dierbare een kaartje met een persoonlijke tekst aan de nabestaande. Voor ieder seizoen heb ik kaarten in de collectie. Komend jaar wil ik per maand een kaart en bijbehorende kaarshouder ontwikkelen.

Ruimte creëren voor nieuwe dingen

Ik heb nu trouwens lekker vakantie (ruim 2 weken!) en in mijn vakantie merkte ik dat ik zin had om op te ruimen. Mijn werkkamer heeft een metamorfose ondergaan, om zo denk ik het oude los te laten en ruimte te creëren voor het nieuwe. Deze blog is onder andere ontstaan. Een blog waarin ik mijn artistieke reis (met een vleugje spiritualiteit) met je deel. Dit was het voor nu. Leuk dat je mijn blog hebt gelezen en ik wens je een mooi, gelukkig en creatief 2022! Tot volgende week en dan vertel ik je meer over Art Eindhoven, waarom ik de naam van mijn bedrijf Heart Photography & Storytelling heb gewijzigd naar Nanda Bussers Heartworks en meer…

 

ps: mocht je iets willen weten, tips en ideeën hebben voor toekomstige blogs, laat dan vooral een reactie achter :-).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.