#010. Wat is abstracte fotografie en waarom vind ik dat zo leuk?

Gepubliceerd op 23 januari 2022 om 11:11

In deze blog deel ik een nieuw werk met je en vertel ik je hoe zo’n foto ontstaat. En vertel ik meer over wat abstracte fotografie is, wat ik met mijn kunst wil bereiken en wat ik nu eigenlijk zo fascinerend vind aan abstracte fotografie. 

Abstracte fotografie

Abstracte fotografie vind ik heerlijk om te doen. Maar wat houdt abstracte fotografie nu eigenlijk in? Op de website van natuurfotografie.nl staat het treffend omschreven: bij abstracte fotografie gaat het om vormen, kleuren en lijnen van natuurlijke onderwerpen. Het laat een (ander) deel van de werkelijkheid zien waarbij herkenbare onderdelen vaak weggelaten zijn. Het maakt een bepaalde emotie los waardoor je blijft zoeken wat het is. Ik heb voor mij zelf nog een toevoeging, want aan mijn abstracte foto’s probeer ik altijd een bepaalde diepgang toe te voegen. Het gaat bij mij dus niet alleen om die mooie kleuren, vormen, patronen, structuren en lijnen.

Uitdrukken van een gevoel

Abstracte fotografie wordt ook wel vaker omschreven als een kunstvorm waarvan niet direct duidelijk is wat het onderwerp is. Details worden vermeden om de focus te verleggen naar een intuïtieve herkenning (bron: Ursula I. Abresh). Bij kunstfoto’s staat vooral de expressie centraal. In mijn fotografie wil ik ook een gevoel uitdrukken. Voor mij is dit geslaagd wanneer je geïntrigeerd en geïnspireerd raakt en van mijn kunst geniet. Maar ook als het troost, warmte en lichtpuntjes biedt. De onderwerpen die ik fotografeer komen altijd uit de natuurlijke wereld en overstijgen de observatie. Het zet je aan het denken, je kan er steeds iets nieuws in ontdekken.

Ontdekkingsreis

Die ontdekkingsreis vind ik fascinerend, ik vind het magisch om steeds iets nieuws te zien ontstaan in de onderwerpen die ik fotografeer. Wat ik fotografeer vind ik van ondergeschikt belang. Tijdens het fotograferen zoek ik steeds naar sterke en verrassende vormen. Kleuren vind ik ook erg belangrijk. Ik vind het heerlijk om in mijn onderwerp te duiken en het van alle kanten te benaderen en belichten. Van tevoren weet ik niet wat er uitkomt. En of er überhaupt een ‘spannende’ foto uitkomt. Dat vind ik juist het leuke aan deze vorm van fotografie. Telkens weer word ik verrast door wat er voor mijn lens gebeurt. Een ware ontdekkingsreis. Ik maak tijdens een sessie vaak een paar honderd foto’s en ik ben tevreden als er dan - in mijn ogen - 1 topplaat bij zit.

Loslaten hoort ook bij het creatieve proces

Afgelopen zomer had ik een paar maanden lang dat ik vond dat ik weinig mooie foto’s maakte. Niet echt bijzonder en/of niet passend bij mijn fotoproject. Soms heb ik van die perioden en het beste wat ik dan kan doen is om het even helemaal los te laten. Dit hoort in ieder geval bij mijn creatieve proces, maar volgens mij geldt dat voor iedereen wel. Het is dus lang niet altijd zo dat ik iets in mijn foto's zie ontstaan, maar vanaf deze foto in de blog gebeurde er voor mijn gevoel wel weer iets.

Symboliek in fotografie

Ook al is het natuurlijk aan je eigen interpretatie wat je in dit beeld ziet en wil ik niet sturen, wil ik toch een tipje van de sluier lichten wat het voor mij symboliseert. In dit beeld zie ik een kleine vogel ontstaan, met een snavel en veren op z’n lieve koppie. Een foto die voor mij het eerste leven op aarde weerspiegelt. In de serie over het ontstaan waaraan ik nu werk heb ik ook eieren en andere vogels gefotografeerd. Maar dat is wat ik erin zie, voor jou kan dat iets heel anders zijn. En dat is uiteraard helemaal prima! Het leuke van abstracte fotografie vind ik dat iedereen een andere beleving heeft en welk gevoel het bij jou losmaakt! 
Laat me gerust in de comments weten of en wat jij in deze abstracte foto ziet :-).

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.