#011. Mijn 3 creativiteitstips

Gepubliceerd op 30 januari 2022 om 11:11

In deze blog lees je meer over de eerste fotoserie die ik heb gemaakt, wat mijn inspiratiebronnen zijn, hoe inspiratie voor mij werkt en geef ik je een aantal tips om je creativiteit te stimuleren. 

Hoe mijn fotografie begon bij Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE)

In 2016 besloot ik een fotocursus 'Eigen Stijl' bij het CKE te volgen. Fotografie vond ik altijd al leuk en ik wilde me er verder in ontwikkelen. Weet nog dat ik me wel een beetje geïntimideerd voelde door al die ervaren fotografen. Fotografen die al heel lang bezig waren, meerdere cursussen hadden gevolgd en ‘zelfs’ de Fotovakschool hadden afgerond. En ze hadden ook al een idee over welk project ze tijdens dit jaar wilden gaan doen. Ik had daar nog niet eens over nagedacht… Maar, aan de andere kant zag ik dit ook juist als een uitdaging en dat ik van deze ervaren groep veel kon gaan leren.

Paolo Coelho

Ook al had ik in het begin geen idee wat ik wilde gaan doen. Toch ontstond al vrij snel het idee dat ik een serie over het thema leven en dood wilde gaan maken. Een paar jaar voor deze cursus was mijn moeder overleden en ik denk dat het werken aan deze serie voor mij ook een stukje rouwverwerking was. Ik ging op internet zoeken naar beelden, gedichten, foto’s van andere fotografen, beelden van kunstenaars, nam een kijkje op Pinterest etcetera. Uiteindelijk kwam tijdens deze zoektocht een gedicht uit het boek van Manuscript van Accra van Paolo Coelho op mijn pad. De woorden raakten me en lieten me niet meer los. Ik denk dat het voor een project ook wel echt belangrijk is dat het onderwerp je op een of andere manier raakt en fascineert. Dat deed het bij mij. Ook al had ik nog geen idee hoe, ik wist wel dat ik dit gedicht op symbolische wijze wilde gaan vastleggen. 

Een jaar lang zijn de volgende woorden mijn leidraad geweest: Kan een blad, als het in de herfst van de boom valt, zich verslagen voelen door de kou? De boom zegt tegen het blad: ”Dat is de cyclus van het leven. Ook al denk je dat je sterft, in werkelijkheid ga je in mij verder. Dankzij jou ben ik in leven, omdat ik heb kunnen ademhalen. Ook dankzij jou heb ik me geliefd gevoeld, omdat ik de vermoeide reiziger van schaduw heb kunnen voorzien. Jouw sap bevindt zich in het mijne, we zijn een geheel.”  

Mijn inspiratiebronnen

Bovenstaande woorden inspireerden me dus enorm. Maar eigenlijk kan van alles mij inspireren. Ik lees bijvoorbeeld heel graag en bepaalde zinnen kunnen het creatieve proces ineens bij me aanwakkeren. Of iets dat ik in een documentairezie, of beelden van andere fotografen en kunstenaars. Het kan echt van alles zijn. Eigenlijk inspireert alles in het dagelijkse leven me. Maar wat is inspiratie nu eigenlijk? Op internet lees je dat de herkomst van het woord inspiratie komt uit de samenstelling van de Latijnse woorden In en Spiritus. Letterlijk vertaald betekent dit Inblazing en in de geest. Vind dat zo mooi geschreven. 

Creativiteitstip 1: ga douchen

Hoe werkt inspiratie nu eigenlijk? Ik kan eerlijk gezegd op de vreemdst mogelijke momenten inspiratie en ingevingen krijgen, maar vooral onder de douche. Voor natuurfotografie.nl gaf ik een aantal jaar geleden dan ook de volgende tip: “Vaak als ik al een tijd over een fotoproject of een probleem op het werk na aan het denken ben en hierin vast zit als bij een onopgeloste puzzel, helpt het om een warme douche te nemen. Even hoef ik nergens bewust over na te denken, kom ik al dromend tot rust en glijdt de dag samen met de waterdruppels van me af. Bij die ontspannen momenten ontstaat er weer ruimte in mijn hoofd en worden de losse puzzelstukjes weer één geheel. Juist door het even loslaten van bijvoorbeeld dat ene fotoproject, krijg ik de meeste ingevingen en beginnen de creatieve ideeën weer te stromen.” 

Creativiteitstip 2: ga mindmappen en associëren

Dit gebeurde precies zo tijdens mijn fotoproject over 'De Cyclus van het Leven'. In het gedicht staat “Kan een blad, als het in de herfst van de boom valt, zich verslagen voelen door de kou?” Ik was al een tijdje aan het mindmappen en aan het associëren. En toen gebeurde het. Mijn gedachten gingen van kou, naar winter, naar vriezen. “Wat nou als de verwelkte bos bloemen die ik voor mijn verjaardag had gegeven, niet weggooi, maar ga bevriezen?” Ik werd over dit idee meteen erg enthousiast en ben het plan direct gaan uitvoeren. Als ik ergens echt enthousiast over word, dan 'moet' het ook meteen uitgevoerd worden.  Er ontstond uiteindelijk een gelaagd beeld (zie de foto aan het begin van deze blog). Voor mij beeldt deze foto ook echt ‘De Cyclus van het Leven’ uit. Het heeft donker, het heeft licht. Heldere en duisterder kleuren. Plus de vergankelijkheid van de bloemen. Dit is voor mij echt de start geweest van de meer geabstraheerde beelden en ook op op een symbolische en poëtische manier te gaan fotograferen.

Creativiteitstip 3: ga opruimen

Een andere tip: ga opruimen! Iets wat ik op dit moment thuis volop aan het doen ben. Via Marktplaats heb ik de afgelopen maanden veel boeken verkocht. Ik werk een beetje a la Marie Kondo. Boeken die toch maar in mijn kast staan te staan, die ik nooit meer lees, niet meer leuk vind verkoop ik. Sowieso lees ik tegenwoordig de meeste boeken op mijn e-reader. Op mooie fotoboeken en kunstboeken nu, daarvoor blijf ik een zwak houden :-). Maar goed, er is weer ruimte ontstaan in mijn boekenkast voor nieuwe boeken. Het geld dat ik met de verkoop van de boeken heb verdiend, kan ik nu mooi gebruiken voor de aanschaf van mijn eigen fotoboek! Zoals eerder geschreven ben ik in de afrondende fase van mijn fotoproject 'Sterrenstof'. 'Sterrenstof: Een visuele reis door tijd en ruimte.' Ik ben erg blij met het resultaat en volgende week kijkt natuurfotograaf Bart Siebelink nog even mee. Altijd fijn om een extra paar ogen te hebben. En dan kan ik binnenkort het boek gaan bestellen. Volgende week vertel ik je meer over dit proces en deel ik nieuwe werken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.