#012. Stardust

Gepubliceerd op 6 februari 2022 om 11:11

De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer voorbij en wat is die voorbij gevlogen zeg! In deze blog een korte terugblik op januari, wat ik afgelopen maand zoal heb gedaan en waarop mijn focus lag (en waarom).

 

Sprookjesachtig sneeuwlandschap

De eerste week van januari genoten we een heerlijk relaxte vakantie in de Belgische Ardennen in een huisje met sauna en jacuzzi. We hadden enorm veel geluk dat het er zelfs nog een dagje heeft gesneeuwd wat voor sprookjesachtige taferelen in onder andere de Hoge Venen heeft gezorgd. Na deze week was ik weer helemaal uitgerust om bij mijn opdrachtgever aan de slag te gaan. Hoewel, uitgerust? In de eerste week van januari heb ik erg veel aan Heartworks gewerkt. Vooral aan mijn website, maar ook aan het fotografisch topjaar. 

Visuele reis door tijd en ruimte

Naast mijn werk bij Nature Talks en Nature Photographer of the Year-contest lag mijn focus vooral op het fotografisch topjaar. Ik realiseerde me dat er een aantal beelden in mijn serie ontbraken, maar ook dat mijn serie vooral een visuele reis door tijd en ruimte is. Voor mij symboliseert de serie het ontstaan van de aarde en het eerste leven, maar zoals in mijn vorige blog beschreven kan iedereen er zijn/haar eigen verhaal bij bedenken en voelen. 

Vormgeving fotoboek

Iedere week heb ik nieuw fotowerk gemaakt en volgens mij is de serie nu aardig compleet. Het fotoboek is in concept af met 50 beelden (dus ongeveer 1 foto per week die de selectie heeft gehaald) en daar heb ik afgelopen vrijdag samen met Bart Siebelink naar gekeken. Medio maart is de laatste groepsbijeenkomst en dan wil ik het fotoboek bij me hebben. Als voorbereiding op deze sessie heb ik al mijn foto’s nog eens bekeken, net als de printjes die ik in het afgelopen jaar heb laten afdrukken, de notities die ik in mijn logboek heb gemaakt en de vragen die ik wil doornemen opgeschreven. Iets met een goede voorbereiding is het halve werk? Ik vind het trouwens altijd wel fijn om projecten echt af te sluiten, maar, ik kan eigenlijk nog wel door blijven fotograferen in deze serie. Het ‘gevaar’ is dan wel dat het nooit af is en ooit 'moet' er toch een punt achter worden gezet. 

Fine Art Contest

Het was weer een inspirerende sessie, ruim twee uur hebben Bart en ik samengezeten. Toch altijd fijn dat er weer iemand met zo'n ervaring en er met een frisse blik naar kijkt. Ik heb nog wat wel wat werk om een aantal dingen aan te passen. Verder had Bart nog als tip voor de fine art contest om een aantal anderen mee te laten kijken. Hij heeft zijn persoonlijke top 5 doorgegeven. Ben benieuwd wat ieders top 5 is.

Werk aan de Muur

Verder zit ik na te denken over wat ik na het topjaar wil gaan doen. Al mijn aandacht ligt nu op de fotoserie, ook omdat daar een zekere deadline aan zit. Al is die vooral voor mezelf. Al langer zeg ik dat ik me meer op passieve inkomsten wil gaan richten. Hoe kan dat in de kunst en fotografie? Ik denk dat dat vooral is door via online platforms mijn werk aan te gaan bieden. Platforms die verder al het werk voor de kunstenaar uit handen nemen, zoals bijvoorbeeld Werk aan de Muur. Ik heb daar al een online shop met vooral mijn fotokunst, maar ik heb nog veel meer natuur- en reisbeelden die ik via dit platform graag wil gaan delen. Ik wil hier de komende tijd ook meer tijd aan gaan besteden, hoewel ik mezelf ook echt artistiek wil blijven ontwikkelen. Ben nu een beetje zoekende hoe ik dat het beste kan gaan doen/combineren. 

Reisfotografie

Op verschillende externe schijven heb ik duizenden en duizenden reisfoto’s staan. En dan heb ik bijvoorbeeld ook foto’s van vossen en de damhertenbronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen die ik nog niet eens allemaal heb bekeken. Sja, ik val in herhaling, maar het topjaar is echt mijn belangrijkste fotoproject geweest. Ik probeer elk jaar zo'n 3 tot 4 (verre) reizen per jaar te maken. Dat was de afgelopen twee jaar natuurlijk wel anders. Maar ja, mijn droom is nog altijd om alle landen van de wereld te mogen bezoeken. Met ongeveer 60 bezochte landen heb ik nog wat te doen :-). We zitten nu onze vakantie naar Canada voor te bereiden om familie en mijn gastgezin te bezoeken. Het is alweer 20 jaar geleden dat ik daar voor het laatst ben geweest.  

Heartworks

Uiteraard wil ik ook gewoon door blijven fotograferen en mezelf hierin blijven ontwikkelen. Dit heb ik ook nodig om mijn creativiteit in kwijt te kunnen. Tijd is altijd wel een ding vind ik. Naast een opdrachtgever waar ik 28 uur voor werk, zelf willen fotograferen, sporten, een huishouden en sociaal leven vind ik het best wel een uitdaging om tijd te maken om Nanda Bussers Heartworks verder op te zetten. Begin dit jaar stelde ik het volgende doel: Een inspirerend en creatief kunstplatform opbouwen en mezelf verder ontwikkelen als creatieve en spirituele kunstenares. Dit 'moet' ik dus niet vergeten en dat betekent wellicht dat ik bepaalde dingen niet ga doen, ook al vind ik die dingen waarschijnlijk wel heel leuk om te doen.

Little Treasures 2022

Een aantal dagen geleden werd ik benaderd door een organisatie in Italië of ik in een galerie in Bologna wil exposeren. In de mail stonden de volgende mooie woorden en ik voel me behoorlijk gevleid. "Having highly appreciated your images published on your website (and on Instagram) and after a close look at your artwork, I would like to invite you to participate at this important exhibition organized by Trevisan International Art (TIA), in Bologna, Italy. We believe that your singular and fascinating photographic language where the interaction of beautiful subjects, depth, lights and colours connection create rich and emotional results, and together with your creative imaginary like in your "Het Ontstaan", will add personal and valuable inputs to this upcoming exhibition". Vandaag ga ik bekijken of ik hieraan inderdaad deel ga nemen. Hoe leuk en interessant het ook klinkt, het kost een paar honderd euro om te exposeren. Maar het is hopelijk een investering die ik er ook weer uithaal, of beter gezegd, die ik er drie-dubbel-en-dwars uithaal! 

Wat is kunst?

Laatst had ik het trouwens met mijn oom over mijn fotoproject en kunst. Hij vindt het erg leuk dat ik nu een serie over de sterrenstelsels, de planeten enzo aan het maken ben, omdat wij het hier toen ik nog heel klein was samen vaker over hadden. Bijzonder en mooi dat die interesse nu in dit fotoverhaal weer terugkomt. Ook hadden we het er over wat nu eigenlijk kunst is? Hij vindt fotokunst toch minder echte kunst dan schilderkunst. Ik ben wel benieuwd hoe jij dat ziet. Wat maakt iets kunst? En is fotokunst geen echte kunst? Misschien een interessant onderwerp voor een van mijn volgende blogs.

 

Dit is het voor nu, tot volgende week. En wil je graag over een onderwerp meer weten, laat me dat vooral weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.