#017. Healing Art

Gepubliceerd op 13 maart 2022 om 11:11

Deze week uiteraard weer veel bij Nature Talks en NPOTY gewerkt, volg ik een online cursus over NFT’s en ben ik me verder aan het verdiepen in Healing Art. En vooral ook: mijn fotoboek Stardust is binnen! Volgende week sluit ik dit project echt helemaal af met m'n eindproduct en eindpresentatie.

Stardust

Yes, daar is 'ie dan! Gisteren mijn fotoboek 'Stardust' ontvangen. Met dit boek sluit ik het fotografisch topjaar nu echt bijna af. Best een gek idee. Volgende week zaterdag hebben we de laatste bijeenkomst met de top-jaargenoten. Ben erg benieuwd naar hun eindresultaten. Ruim een jaar heb ik bijna continue met veel liefde en plezier aan deze fotoserie gewerkt. Niet alleen maar door te fotograferen, maar vooral ook met het doen van research. En ik was er in mijn hoofd bijna altijd wel mee bezig. 

Art Based Learning (ABL)

Maar, nu komt er weer ruimte voor iets nieuws! En dat 'iets nieuws' is ook al bekend. Vanaf 26 maart ga ik via Nature Talks Photo Festival de cursus Art Based Learning volgen onder begeleiding van natuurfotograaf Jody Zweserijn. Tijdens deze cursus ga je leren van kunst, je creativiteit een flinke boost geven en ook een aantal maanden aan een fotoproject werken. Hoezo vind ik projectmatig werken leuk? Komende week ga ik in ieder geval alvast een nieuw proceslogboek kopen waarin ik alle inspiratie kan noteren die ik tijdens dit traject ga opdoen!

Troostkunst

Ergens hoop ik dat ik door een kunstwerk geraakt ga worden die ik als inspiratie voor een Healing of Comfort Art project kan gebruiken. Ik zou het namelijk erg mooi vinden als ik mijn Troostkunst / Comfort Art meer kan gaan integreren met mijn huidige fotowerk. Op dit moment weet ik nog niet precies hoe, maar ik weet wel dat er weer iets moois gaat ontstaan. Elke week heb ik een dagdeel gepland om aan mijn nieuwe project te gaan werken. In deze blogs ga ik hierover ook weer een en ander delen. Van de week heb ik al een eerste studieboek gekocht.

Healing Art van Isabel Gruener

Dit boek bestaat al langer, maar kwam pas vorige week in mijn zoekresultaten naar boven. Wat best gek is, want ik heb toch echt al eerder en vaker op Healing Art gezocht. Op de website staat het volgende over dit boek: Explores the concept that art promotes healing through a survey of work created for the Robert Bosch Hospital in Germany. Includes 48 commissioned artworks by significant contemporary artists, including some that were created with input from patients. Offers specialist contributions from architecture and art history, healthcare design, art and corporate philosophy. Art can contribute to a healing environment, supporting the work of hospitals and enriching the lives of both patients and staff members. In this book, Isabel Gruener, the art officer at the Robert Bosch Hospital in Stuttgart, explores how the hospital's commissioned art program supports the complex process of healing. 

Whether it is seriously ill patients in the intensive care unit, visitors in the public corridors, or employees in sterile functional areas: each is affected in their own way by the total of 48 artistic interventions. The narrative describing these art projects, which were created between 1998-2018, is supplemented by specialist contributions from the fields of art, design, and corporate philosophy. They explore an interdisciplinary approach and offer a view towards the future potential of healing art in healing environments.

Hospital Art

Ben onder andere benieuwd op basis waarvan Isabel Gruener kunst voor in het ziekenhuis uitzoekt en hoe ik daar met mijn kunst op kan aansluiten.  Bij Healing Art en Hospital Art kom ik aan de ene kant artikelen tegen dat de fotokunst erg realistisch moet zijn en dat vooral mooie landschappen iemand kunnen helen en troosten. Hierover heeft bijvoorbeeld ook een tijd geleden in Natuurfotografie Magazine een artikel gestaan. Aan de andere kant zie ik in ziekenhuizen toch ook vaker abstracte kunst. Leuk in ieder geval om me hier verder in te gaan verdiepen en te zien wat er op mijn pad gaat komen. Voordat ik als zelfstandige aan de slag ben gegaan, heb ik jaren in ziekenhuizen gewerkt. Ik vind het een enorm fascinerende omgeving, waarin altijd bedrijvigheid is. Er gebeuren veel verdrietige dingen in ziekenhuizen, maar vind het wel mooi als je op een of andere manier iemands pijn en/of verdriet kunt verzachten door bijvoorbeeld kunst.

Lezing Manu Keirse in crematorium Tilburg

Op Facebook zag ik dat Manu Keirse in mei de lezing 'Sterven is verhuizen van de buitenwereld naar het hart van de mensen die van je houden'. Dit staat op de website van het crematorium in Tilburg over hem. Klinisch psycholoog Manu Keirse verdiept zich al jaren in het omgaan met rouw en verlies. Hij heeft een groot aantal boeken geschreven, waarin hij helpt om te gaan met rouw. Rouwverwerking is volgens hem niet het juiste woord: “Je kunt een manier vinden om rouw te overleven, maar verwerken doe je het nooit. Het blijft altijd een deel van jou.” Veel nabestaanden zijn op zoek naar antwoorden. Manu Keirse spreekt net zo gemakkelijk en begrijpelijk als hij schrijft in zijn boeken. In zijn lezing deelt hij zijn ervaringen met rouw en verlies. Daarnaast is er alle tijd om vragen te stellen en ervaringen te delen. 

Naar het hart van de mensen die van je houden

Vind alleen de titel al erg mooi en passend bij mijn Heartworks - Art from the heart. Een van de laatste woorden van mijn lieve moeder waren dat er maar twee dingen in het leven belangrijk zijn, liefde en gezondheid. De liefde zie ik ook echt in deze titel terug. Over Manu Keirse. Ik vind hem een enorm indrukwekkende man, vertelt fantastisch en heeft een heerlijke stem om naar te luisteren. Vorig jaar zat ik al te kijken of ik ergens naar een lezing van hem kon gaan, maar die was er toen natuurlijk vanwege alle beperkingen niet. Nu ik dit zag heb ik me direct aangemeld en is er gelukkig een plekje voor me. Geeft meteen een goede deadline om nog een ander aan mijn website van Troostkunst te doen, visitekaartjes voor Troostkunst te maken en het boek van Manu Keirse nu eindelijk echt eens uit te lezen. Een crematorium is natuurlijk ook een goede plek voor mijn kunst. Ik weet alleen niet zeker of mijn abstracte kunt daarvoor helemaal passend is. Maar wie weet komt er uit de fotocursus ABL wel een andere mooie fotoserie die hier beter op aansluit.

Inspirerende fotografie

Als ik het samenvat zijn de dingen die me de laatste tijd het meeste bezighouden Healing Art, Spiritual Art en Comfort Art. Wil ik me verder verdiepen en uitdragen hoe ik mensen met mijn kunst kan helpen door troost en kracht te bieden. Ben ik bezig in het boek 'Think & Grow Rich' vertaald door Michael Pilarczyk. Van de week kreeg ik trouwens een leuk berichtje van een fotograaf die in haar zoektocht naar abstracte fotografie bij mij terecht kwam en mijn werk enorm inspirerend vindt. Is de eerste keer dat iemand dat echt zo schrijft en dat doet toch wel wat :-).

Dit is het voor nu, tot volgende week weer en dat wordt waarschijnlijk een terugblik van de allerlaatste bijeenkomst van het fotografisch topjaar. Tot volgende week!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.