#021. Healing Underwater Flowers

Gepubliceerd op 10 april 2022 om 11:11

In deze blog lees je meer over mijn creatieve proces, het idee dat ik voor mijn volgende project heb en waarom het me zo mooi lijkt om met dit project verder te gaan. Het is vind ik wel grappig hoe mijn hersenen soms werken en dingen gaan combineren.

Hoe bedenk je het toch?

Heel vaak krijg ik de vraag:”hoe bedenk je het toch allemaal?” Gisteren zei mijn collega tijdens een overleg nog dat hij zo blij met me is dat ik zijn collega ben, omdat me tijdens het gesprek een erg leuk idee te binnen schoot voor de Nature Photographer of the Year-contest. Dit idee gaan we ook uitvoeren, daarom houd ik voor nu nog even geheim... Maar goed, hoe bedenk ik die dingen dus? Het is denk ik enerzijds vanuit verschillende invalshoeken research naar het onderwerp doen en vervolgens wordt al die informatie in mijn hoofd op een of andere manier met elkaar gecombineerd.

Mijn creatieve proces: 9 tips!

Als ik naar mijn huidige fotoproject spelen de volgende punten zeker een rol:

 1. Het idee kort op papier zetten: in een paar zinnen schrijf ik op wat ik ongeveer tijdens het fotoproject wil gaan doen. Dit zorgt ervoor dat het idee altijd ergens in mijn achterhoofd sluimert en ik sneller dingen zie die ik eventueel voor het project kan gaan gebruiken. Het hoeft voor mij niet heel concreet en helemaal uitgewerkt te zijn, zodat er tijdens het proces ook ruimte blijft voor serendipiteit. Een soort ongezochte vondsten. Wel vind ik het fijn om naar een bepaald punt/einddoel toe te werken.

 2. Journaling: speciaal voor dit fotoproject heb ik een bulletjournal gekocht om alle inspiratiebronnen en ideeën in te noteren. Ik vind bijvoorbeeld de bulletjournals van Mus erg fijn en tegenwoordig schijnen de pagina’s gelukkig niet meer door als je bijvoorbeeld met vulpen iets op een bladzijde hebt geschreven. Deze bulletjournal had trouwens wel goed bij mijn project gepast.

 3. Cursus Art Based Learning: tijdens deze cursus zijn we naar het museum geweest met een opdracht, die we zijn gaan uitwerken en met z’n allen hebben besproken. Ik kan door zoveel verschillende dingen geïnspireerd worden. Tijdens de cursus dus van elkaar, van de kunst in het museum etc.

 4. Mindmap Healing Art: ik heb een mindmap gemaakt met van alles dat in me opkwam over Healing Art, dit in verschillende deelonderwerpen. Uiteindelijk kies ik er dan die woorden uit die er voor mij het meeste uitspringen en hier ga ik dan verder mee aan de slag.

 5. Ideeën delen: in de besloten facebook groep van Art Based Learning heb ik mijn ideeën gedeeld. De reactie van de andere deelnemers brengt mij ook weer op ideeën.

 6. Google & Pinterest: ik zoek ook altijd veel op Google en Pinterest en maak dan borden aan voor mijn projecten. Dit geeft meteen een goede impressie van de stijl die ik nastreef, de sfeer, kleuren etc.

 7. Art Eindhoven: dit weekend is Art Eindhoven, deze keer exposeer ik zelf niet, maar ben ik wel een kijkje wezen nemen. Had vooraf al gekeken welke kunstenaars vooral mijn interesse hebben. Hierover volgende week meer.

 8. Moodboard: wat ik nog wil gaan doen is het maken van een moodboard. Heb dus wel een online moodboard op Pinterest, maar vind het ook altijd fijn om een fysiek exemplaar te hebben.

 9. Ontspannen: een warme douche helpt mij ook vaak om tot een ingeving te komen, of een lekker wijntje, of zoals van de week toen ik net in bed lag. Rode draad is dat de beste ideeën bij mij komen als ik niet aan het werk ben, maar juist aan het relaxen ben. Voor de een is dat bij tuinieren of bijvoorbeeld bij klussen. Kijk vooral wat voor jouw het beste werkt.

 

Healing Underwater Flowers

Nu ben je misschien ondertussen wel benieuwd geworden naar mijn idee? Toen ik van de week in bed lag schoot me ineens te binnen dat ik het een mooi idee vind om bloemen die helend kunnen werken als object te gebruiken. Ik ben me nu dus verder aan het verdiepen in die bloemen. Op regiobloemist.be lees ik bijvoorbeeld dat de passiebloem, klaproos, goudmelisse, slaapmutsje, Sint Janskruid, rozen, saffraan en Oost-Indische kers over helende krachten bezitten. Dat is wel echt iets typisch voor mij. Ik wil dan ook meer kennis over het onderwerp opdoen. 

Waar ik nu aan zit te denken is om 6 foto’s van onderwaterbloemen te maken, die de kleuren van de regenboog volgen. Dus van rood, oranje, geel, groen, blauw naar paars. De foto’s waarschijnlijk in vrij lichte kleuren, want ik denk dat dat troostrijker en helender werkt dan donkere kleuren. Hoewel ik de donkere beelden van bijvoorbeeld Robert Peek waanzinnig mooi vind en die beelden ook een bepaalde diepgang vind hebben. Dat gevoel heb ik minder bij bijvoorbeeld de beelden van Anne ten Donkelaar. Haar beelden zijn wel licht en het lijkt wel alsof ze een soort onderwatertuin heeft vastgelegd is. Ik wil de foto's dan in een cirkel laten afdrukken om zo de verbondenheid (en de cirkel/cyclus van het leven) weer te geven, wat ook overeenkomt met de ronde spiegel in het museum tijdens de cursus Art Based Learning.

Symbolisch bosje bloemen

Het lijkt me erg mooi om een fotoserie van helende onderwaterbloemen te creëren die dan bijvoorbeeld in een patiëntenkamer hangen. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, bij een hospice en/of een andere gezondheidsinstelling. Als symbolisch bosje bloemen, bloemen die niet kunnen verwelken en daardoor de ruimte sfeervol aangekleed blijft. Ik realiseerde me dat ik wanneer ik naar mijn ouders ging op station Sittard bijna altijd een bosje bloemen kocht. Merk dat ik me steeds meer richting Botanical Fine Art en Flower Art ontwikkel en dat dat misschien ook wel de overeenkomst is tussen mijn meer abstracte werk en mijn bedrijf Troostkunst. Natuurfotografie is het toch steeds minder en heb zelfs een aantal natuurfotografieboeken verkocht. Komt er weer ruimte voor andere boeken in mijn boekenkast, haha.

Rememberme

Van de week werd ik gebeld door rememberme en zij boden me aan om via hun website onder andere mijn troostkaarsen aan te bieden. Super gave kans om op die manier hopelijk meer mensen te bereiken die wel wat warmte en lichtpuntjes kunnen gebruiken. Ik heb nog een aantal aanvullende vragen aan ze, maar denk dat ik dit wel ga doen. Heb ook direct een en ander aan mijn website aangepast, waardoor ook duidelijker is wat een bezoeker op mijn website kan verwachten. Vind het heerlijk om hiermee bezig te zijn!

7 inspiratiebronnen

Veel van deze foto’s spreken me aan omdat de bloemen net schilderijen zijn, ook zit er vaak een bepaalde mate van abstractie in. Sommige werken vind ik ook best mysterieus. Anderen zijn juist weer heel kleurrijk. Ik ben wel heel benieuwd hoe mijn serie eruit komt te zien. Vorig weekend heb ik wel wat geprobeerd, maar die resultaten zijn nog niet echt om te delen ;-).

 1. Robert Peek: mysterieus met een bepaalde diepgang. Wel wat donker, maar dat spreekt me ook wel weer aan.
 2. Anne ten Donkelaar: vind dit mooie lichte werken, als een soort onderwatertuinen. 
 3. Margriet Smulders: zij staat volgende week ook op de Kunstrai, waar ik voor de besloten opening ben uitgenodigd. Hoe vet is dat?Een paar jaar geleden heeft een docent aan de Fotovakschool me attent gemaakt op haar werk, omdat hij dacht dat het wel bij mij past. Leuk om te zien dat het nu inderdaad terugkomt.
 4. Isabelle Menin: kleurrijk en vrij volle composities. Voor mij misschien iets te druk, maar wel mooi.
 5. Barbara Cole:  hele schilderachtige onderwaterbloemen
 6. Anne-Mari Ahola:  gaaf met die bloemen. Laat me ook dingen afvragen zoals zijn de kleuren in photoshop omgekeerd, heeft ze gebruik gemaakt van spiegelingen?

Aquariumbak

Zoals net geschreven ben ik nu aan het onderzoeken hoe ik tot de beste resultaten kom en wat ik hiervoor nodig heb. Ik heb van de week en vrij kleine vaas gebruikt, maar dat was niet echt geweldig. Ik ga hier nu lekker mee spelen en experimenteren. Ik loop nog tegen een paar technische dingen aan, maar vind het juist leuk om me hier verder in te ontwikkelen en na te denken hoe ik dan wel mijn gewenste resultaat bereik. De foto die ik in deze blog gebruikt heb is eentje die ik tijdens het topjaar heb gemaakt, maar uiteindelijk niet in de eindselectie terecht is gekomen. Het is voor mij nu wel een mooi startpunt om mee verder te gaan. De aquariumbak is binnen, met veel reflecties en ik heb echt super veel zin om hiermee aan de slag te gaan. Met Pasen heb ik heerlijk een lang weekend vrij en dan wil ik ook echt gaan fotograferen!

Mijn idee heb ik dus en ik kan verder. Wordt vervolgd! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.