#024. Gaan structuur en creativiteit hand in hand?

Gepubliceerd op 1 mei 2022 om 11:11

Deze week een korte terugblik op afgelopen week. Ik zit er aan te denken om wekelijks voor Troostkunst te gaan bloggen en ben aan het brainstormen welke waardevolle content ik dan met jullie kan delen. De afgelopen week heb ik een paar boeken over rouw en verlies gelezen, omdat ik voel dat ik hier meer mee wil gaan doen. Van de week hadden we een terugkomavond van de cursus Art Based Learning waarin ik mijn processtappen en idee heb gepresenteerd. De komende tijd wil ik echt gaan fotograferen en experimenteren! En dus ook weer nieuwe foto's met je delen. Verder zit ik met een aantal projecten in de afrondende fase, dan komt er vanzelf ook weer ruimte voor nieuwe dingen. En vorig weekend zijn we naar de Ardennen geweest en hebben we in een glazen boomhut overnacht op zo'n 10 meter hoogte. Heerlijk in de natuur!

 

Teer, kwetsbaar en krachtig

Een waanzinnig mooi project vindt een van mijn cursusgenoten mijn concept voor de helende onderwaterbloemen. "Teer, kwestbaar en krachtig en past mooi bij jouw Troostkunst," zei ze na mijn korte presentatie over de stappen die ik in de afgelopen weken heb gezet. Zij weet alles ook altijd zo mooi te verwoorden. Troostkunst begint sowieso weer steeds meer mijn aandacht te krijgen. Vorig jaar lag tijdens het fotografisch topjaar mijn focus op mijn artistieke ontwikkeling, maar nu merk ik dat ik met Troostkunst echt iets te doen heb. Vandaag heb ik een vrije dag en wil ik meer informatie gaan verzamelen over wat ik allemaal kan gaan delen en hoe ik de link naar kunst kan leggen. Vorige week heb ik nog extra nieuwe kaarshouders besteld en hier productfoto's van gemaakt. Mijn webshop heeft nu een veel frissere uitstraling gekregen.

Structuur en creativiteit

Tijdens de cursusavond ontstond nog een 'discussie' over wat creativiteit nu eigenlijk is. Ik vind het altijd fijn om alle ideeën die ik tijdens een project krijg uiteindelijk te gaan bundelen en structureren. Als ik alles inzichtelijk en overzichtelijk heb, wanneer mijn gedachten geordend zijn, komt er bij mij altijd weer ruimte voor nieuwe ideeën. Ik heb dus een bepaalde mate van structuur nodig om creatief te kunnen zijn. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Ook heb je een bepaalde mate van structuur nodig om daadwerkelijk een eindproduct op te kunnen leveren. Dus ja, voor mij gaan structuur en creativiteit hand in hand en is het een sterke combinatie om echt iets te kunnen bereiken.

Kunst en rouw

Op de website van Kunstloc las ik een artikel over kunst en rouw en hoe kunst zich verhoudt tot de ontwikkelingen op het gebied van de dood en troost. Er wordt naar een aantal beeldend kunstenaars gerefereerd, naar ziekenhuiskamers, documentaires, podcasts fotoprojecten etc. Ook worden er boekentips gegeven, en ja, dat is toch eigenlijk ook wel een kunstvorm vind ik. Dit artikel heeft me in ieder geval op het idee gebracht om kunst voor verschillende fasen te maken, bijvoorbeeld bij ziekte, maar ook voor tijdens een afscheid en om tijdens de rouwarbeid te kunnen steunen. Wordt vervolgd.

Draakje
De foto bovenaan deze blog is trouwens een foto uit mijn laatste project 'Stardust'. Ik zie hier een liggend draakje in. Vooral de kleuren en vormen in dit beeld spreken mij erg aan. Ben benieuwd wat jij erin ziet.

 

Zoals gezegd, een korte blog deze keer. Tot volgende week en mocht je over een bepaald onderwerp meer willen weten, just let me know.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.