#023. Kunst en troost

Gepubliceerd op 24 april 2022 om 11:11

De afgelopen week stond onder andere in het teken van het maken van productfoto’s van mijn nieuwe (glazen) kaarshouders voor op de website van Troostkunst. Ook komt er een nieuwe samenwerking met RememberMe aan en heb ik een presentatie voor de cursus Art Based Learning gemaakt over de fotoreis die ik nu aan het maken ben. En wordt een van mijn kunstwerken gepubliceerd in het jaarboek voor Kunstenaars.

Herinneringsproducten: troostkaarsen

Eerlijk gezegd vond ik de foto’s die op mijn website Troostkunst staan niet goed, veel te donker. Ik schaamde me er zelfs een beetje voor. Langzaamaan ben ik de foto's aan het vervangen door lichtere beelden waarin de kaars ook echt centraal staat. Verder heb ik ook nieuwe kaarshouders van glas gekocht. Ik was hier al een tijdje naar op zoek en laatst kwam ik ze met Googelen tegen. Eerst twee kaarshouders als proef besteld. Maar ik vind ze mooi. De foto's zitten echt in het glas met een vrij matte/neutrale uitstraling. Ik denk dat het een mooi herinneringsproduct kan zijn om bijvoorbeeld bij de foto van een dierbare te zetten, of voor bijvoorbeeld bij een uitvaart. Lijkt me wel mooi als je iedereen die bij een dienst is geweest dan mijn kaars kan meegeven. Ben nu dus volop bezig met Troostkunst, omdat ik mijn websites graag zo goed en mooi mogelijk wil hebben voordat mijn interview bij Itsliquid online komt. Mijn gastgezin uit Canada heeft nog een laatste tekstuele check gedaan, dus dat is bijna rond. Spannend. Ben erg benieuwd hoe het ontvangen gaat worden. Plus omdat vanaf 9 mei mijn online shop bij RememberMe online gaat. RememberMe is een platform op het gebied van rouw, maar dan met een gekleurd randje.

 

Healing Environment

Verder werd er bij mij van de week echt iets getrieerd door de zin “ik ben gespecialiseerd in”. Zo’n simpele zin, maar bij mij zette het dus wel echt iets in gang. Ik wil me (verder) specialiseren in afscheid, verlies, rouw, verdriet, troost. Of juist meer in troostende en helende kunsten, in rouwkunst en uitvaartkunst. Vind het super interessant om me hier verder in te verdiepen en hoe ik dit ga verbinden aan mijn nieuwste fotoproject over ‘Healing Underwater Flowers’. Bij de besloten opening van de KunstRai vorige week zei iemand over een NFT-project dat zij er een veel groter concept van hebben gemaakt dan enkel alleen de digitale NFT. Dat lijkt me gaaf om te doen, een groots 'Healing Environment' project opzetten. Een plek waar mensen tot rust kunnen komen, maar ook kracht en troost vinden. Er borrelt in ieder geval van alles bij me. Alleen de tijd ontbreekt. Nou ja, ze zeggen natuurlijk dat iedereen evenveel uren in een dag heeft, maar met 28 uur per week werken bij een opdrachtgever is het toch altijd balanceren vind ik om aan Heartworks ook de nodige aandacht te besteden. Maar elke dag ben ik hier wel mee bezig en zet ik kleine stapjes, mijn richting wordt dus echt steeds duidelijker. Erg fijn om te merken en vooral ook omdat ik hopelijk op deze manier iemand ook echt kan steunen en van betekenis kan zijn.

 

Het gaat om de reis, niet om de bestemming

Zoals de Art Based Learning cursusleider (Jody) van de week nog tegen me zei, weliswaar in iets andere bewoordingen, maar dit was wel de strekking “het gaat om de reis en niet om de bestemming”. Iets waar ik nog wel eens wat vaker bij stil mag staan. Ik dender soms maar door in plaats van echt even stil te staan bij de stappen die ik zet en heb gezet. Volgende week hebben we onze eerste online terugkomavond van de cursus en ik zei tegen Jody dat ik nog niet gefotografeerd heb voor mijn project en daarvoor wel nog tijd wil proberen te maken. Zij reageerde meteen met:"maar dat hoeft toch ook helemaal niet, het is juist zo interessant voor de anderen om te zien welke stappen jij nu zet. Wat je allemaal hebt gedaan voor je project, waar je inspiratie vandaan komt etc." Dat is denk ik ook interessant om te zien. Jody vindt me sowieso erg creatief en ontvankelijk voor nieuwe dingen.

 

Bloemen die verwelken

Op de Kunstrai liep ik "toevallig" tegen een fotoboek van Danielle Kwaaitaal in die precies in het verlengde van mijn project ligt. Daags erna heb ik ook meteen naar haar podcast bij 'Nooit meer slapen' geluisterd. Erg inspirerend. Verder ben ik dus aan het nadenken hoe ik alles technisch ga uitvoeren, heb ik een aquarium gekocht en 'moet' ik in de garage nog de loodjes zoeken die normaal gesproken bij het vissen worden gebruikt. Op Pinterest wordt mijn bord steeds verder uitgebreid met afbeeldingen die me aanspreken. Van de week zag ik nog een andere interessante kunstenaar met vrij donker werk, maar ik vind het echt iets hebben. Misschien past dat werk beter bij uitvaartkunst. Ik zou natuurlijk ook voor verschillende thema's bijpassend werk kunnen maken door bijvoorbeeld de fasen van bloemen die aan het verwelken zijn te volgen. Wordt vervolgd!

 

Jaarboek kunstenaars en boekentic

Ander leuk nieuws is dus dat ik door de ballotage ben voor het Jaarboek Kunstenaars, denk dat een dezer dagen ook de Worldwide Edition van de Kunstgids Kunstenaars uitkomt. Zag in een preview dat ook het Vaticaanmuseum in deze editie is opgenomen. Hoe bijzonder is dat? Ondertussen heb ik al regelmatig in mijn blog iets gedeeld over een boek dat ik op dat moment aan het lezen ben. Misschien is het wel leuk om  dat wekelijks even terug te laten komen. Ik heb namelijk een behoorlijke boekentic! De laatste tijd heb ik overigens behoorlijk wat boeken verkocht om weer ruimte in mijn kast te maken voor nieuwe boeken. Vooral met de echte natuurfotografie cursusboeken doe ik eigenlijk niks meer. Heb wel een behoorlijke switch naar meer fine art fotografie gemaakt.

Dit is het voor nu, tot volgende week weer!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.