#014. Mucha en meer...

Gepubliceerd op 20 februari 2022 om 11:11

Tadaa, hier is weer mijn wekelijkse blog. Een blog waarin ik je meer vertel over mijn week en wat er in de komende week op de planning staat. Er waren deze week erg leuke en mooie ontwikkelingen, met onder andere een aantal publicaties die eraan zitten te komen. Veder was het druk op het werk en hebben we onder andere een aantal interessante nieuwe workshops op de website geplaatst. Naast dit heeft ook Heartworks niet stilgestaan. Heb ik onder andere foto’s in mijn online shop op Werk aan de Muur gezet. Last but not least hebben we ons vorig weekend heerlijk laten onderdompelen in de volgende kunstmusea in Den Haag: Mauritshuis, Haags Museum, Kunstmuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag.

Less is more

Vorige week zijn we dus heerlijk naar Den Haag geweest. Voor mij een bijzondere stad, onder andere omdat mijn moeder daar is opgegroeid. Als eerste zijn we naar het fotomuseum geweest. Leuk om daar het boek van een van mijn fotocoaches te zien liggen. Het boek Borealis van Jeroen Toirkens. Vind het sowieso een interessant project over de bossen in de boreale zone. Jeroen vind ik verder een kei in series maken en editten. Volgende week kijkt hij bijvoorbeeld met me mee naar mijn eigen fotoboek Stardust. In concept is mijn boek klaar, maar ik heb het gevoel dat een aantal beelden niet echt nodig zijn om mijn verhaal te vertellen. En hier geldt vaak “less is more”. Het geheel kan sterker worden als de minder sterke beelden uit de serie worden verwijderd. Ben benieuwd naar zijn feedback volgende week. En, dan kan ik eindelijk het boek gaan bestellen! Op 19 maart is de laatste bijeenkomst van het fotografisch topjaar en wil ik het boek dus graag meenemen. Vind het altijd leuk om een tastbaar product te hebben na zo'n intensief jaar.

It’s Liquid

Stiekem voel ik me toch wel een beetje trots. Er komt een internationaal interview aan op een Italiaans platform It's Liquid met wereldwijd bereik! Ook al blijft kunst persoonlijk, ik vind het toch wel super leuk dat de art director me de volgende mooie woorden over mijn serie mailde: "Am I allowed to comment on your series with a huge WOW! Congratulations, it is brilliant, I am personally in love with that and I think CONSCIOUSNESS is perfect for it! I can't wait to learn more about it and to see those works in our gallery!" Consciousness is een expo in Venetië waaraan ik zou kunnen deelnemen. Ik ben nog aan het bekijken of ik dat ga doen en wat de kosten daarvan zijn. Binnenkort ga ik er eens goed voor zitten om de tekst bij het interview te schrijven. Ik heb wel al ter inspiratie drie voorbeelden van eerdere interviews geprint. En dan natuurlijk ook de foto’s bij het interview selecteren. Laatst hoorde ik van een Nederlandse fotokunstenaar dat zij aan het interview via It's Liquid een eigen expo in Nederland heeft over gehouden. Dat zou toch echt helemaal super zijn!

Kunstgids Kunstenaars

Een ander iets waar ik deze week voor werd benaderd is een publicatie in de internationale Kunstgids Kunstenaars. Je weet soms niet hoe dingen kunnen lopen en ik heb dan ook direct besloten dat ik hieraan mijn bijdrage wil leveren. Vandaag ga ik verder aan de slag met de selectie van mijn beelden en het schrijven van een korte biografie. Vorig jaar heb ik hier ook tekst en foto's voor aangeleverd, maar wil nu graag een aantal andere en nieuwe beelden in de kunstgids laten opnemen.

De wereld volgens Roger Ballen

Dat waren de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen week. Terug naar Den Haag! In het fotomuseum is nu een tentoonstelling ‘De wereld volgens Roger Ballen’. Op de website staat het volgende: "Gedurende zijn hele carrière is Roger Ballen (in 1950 geboren in New York, woont en werkt in Johannesburg) gefascineerd door de menselijke geest. In zijn beelden onderzoekt hij de verborgen krachten die ons maken tot wat wij zijn. Dit retrospectief toont hoe Ballen met een veelheid aan foto’s en installaties in de afgelopen 30 jaar een heel eigen universum heeft gecreëerd: de wereld volgens Roger Ballen." Het is een expositie met zwart-witbeelden en ik werd uiteraard getriggerd door de tekst 'een eigen universum'. Klonk interessant, maar zijn werk is niet echt mijn stijl en wist mij niet te raken. Tja, kunst is en blijft natuurlijk enorm persoonlijk.

Art nouveau in Parijs

Op de tram richting het fotomuseum werd ik wel geraakt door een tekening van Alphonse Mucha. Zo gaaf! Ik had er al een beetje spijt van dat we naar het fotomuseum gingen en niet naar het Kunstmuseum. Maar, we waren vrij snel uitgekeken bij Roger Ballen dat ik dacht "laten we kijken of we nog bij het Kunstmuseum naar binnen mogen." Het was namelijk al bijna sluitingstijd en we hadden natuurlijk ook niet gereserveerd. Het Kunstmuseum ligt praktisch naast het fotomuseum en gelukkig konden we naar binnen.

“Je kon er aan het eind van de negentiende eeuw niet omheen: weelderige illustraties van sierlijke vrouwen, omringd door gestileerde bloemen en zwierige lijnen. Zeven jaar nadat de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) in Parijs arriveert, wordt hij van de ene op de andere dag wereldberoemd met zijn affiche Gismonda (1894), ontworpen voor de superster van het theater: Sarah Bernhardt. Le style Mucha is niet veel later synoniem gaan staan voor de Art Nouveau, de moderne stroming die het straatbeeld van de Franse hoofdstad domineerde. In samenwerking met de Mucha Foundation, toont Kunstmuseum Den Haag dit voorjaar een ruime selectie van het werk dat Alphonse Mucha zo beroemd maakte. Samen met delen uit de eigen collectie, waaronder kleurrijk glas en spectaculaire kostuums uit de late negentiende eeuw, geeft het museum een uniek beeld van het Parijs van Mucha - de plek waar het allemaal begon", staat op de website van het Kunstmuseum.Ik vind zijn werk erg mooi en ben blij dat we deze expositie hebben kunnen bekijken. De foto bovenaan deze blog is ook daar gemaakt.

Spiritualiteit in kunst

"Alphonse Mucha vraagt zich af of zijn werk voldoende artistieke vrijheid heeft. Zijn werk is decoratief en commercieel en dat gaat hem steeds meer tegen staan. Liever zou Mucha vrij zijn en meer gelaagde spirituele kunst maken. Kunst in dienst van grotere idealen, zoals de verbinding met het Slavische volk, of de verbinding met een hogere spirituele wereld die alle mensen verbindt. Onder andere Mucha gaat zich op minder aardse zaken richten. Zij bekijken de wereld liever met gesloten ogen: vanuit het occulte of de mystiek, het innerlijke, de droom of het spirituele." Deze zin raakten me, aangezien ik meer op zoek ben naar het spirituele in de kunst en wat dat nu eigenlijk echt betekent. Ook heb ik bij het topjaar gekozen voor een project om me artistiek verder te ontwikkelen en niet gekozen voor een commercieel project. Van de week heb ik eindelijk het boek 'Kunst van hemel en aarde, het spirituele bij Kadinsky, Rothko, Warhol en Kiefer' besteld. Heb daar al eerder naar gekeken, maar niet gekocht omdat het volgens mij behoorlijk taai is om te lezen. Toch kan ik niet wachten om eraan te beginnen en me erdoor te laten inspireren. Op dit gebied wil ik me de komende tijd ook echt verder ontwikkelen. 

In volle bloei in Mauritshuis

"Dit jaar viert het Mauritshuis hun 200ste verjaardag groots en trakteren ze de bezoekers op de allermooiste bloemstillevens uit de zeventiende eeuw. In deze tijd bloeide het bloemstilleven volledig op; van ‘onmogelijke’ fantasie boeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken. Allemaal even adembenemend, een feest van kleur, met veel kleine kriebelbeestjes én grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. De tentoonstelling In volle bloei neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!", schrijft het Mauritshuis. Een mooie expositie die ook ideeën heeft gegeven voor toekomstige fotoprojecten. Na deze explosie van bloemen kon een bezoek aan het wereldberoemde meisje van Vermeer in het Mauritshuis ook niet ontbreken.

Fotograaf en avonturier Alexine Tinne 

Getipt door ontdekkingsreiziger en avonturier Arita Baaijens bij wie ik een paar jaar geleden een lezing volgde zijn we naar een overzichtstentoonstelling van Alexine Tinne geweest. "Alexine Tinne (1835 – 1869) was in de negentiende eeuw wereldberoemd als ontdekkingsreiziger. Ze was echter ook een van de belangrijkste pioniers uit de begintijd van de fotografie in Nederland. Nieuw onderzoek naar haar leven en werk is aanleiding voor een herwaardering van de fotografie van deze eigenzinnige ‘Haagse dame’. Tijdens haar verblijf in Noord-Afrika legde ze zich toe op portretten van haar Nederlandse, mediterrane en Afrikaanse reisgenoten, haar ‘nieuwe familie’", staat op de website. Vind vooral haar verhaal erg interessant. Dat zij in die tijd als vrouw zulke avontuurlijke reizen maakten, met enorm veel spullen en begeleiders. Tja, reizen is natuurlijk ook een van mijn grote passies. Alleen gaat bij mij meestal alleen de backpack mee.

Cursus Art Based Learning

Zoals je leest was het echt een weekendje kunst! En dat ging op het werk verder met het plaatsen van de nieuwe cursus Art Based Learning. De cursus helpt je structureel je creativiteit aan te spreken en deze te blijven aanspreken. ABL neemt je mee in een proces waarin jij je vergaand verdiept in een kunstobject en hierdoor nieuwe verbindingen, invalshoeken, paden en zijwegen ontdekt in de wereld tussen jou en het object. Deze inzichten kun je weer gebruiken als inspiratie voor jouw natuurfotografie ideeën, plannen en projecten. Bovendien geeft de cursus je inzicht hoe jouw inspiratie, motivatie en passie blijvende aanjagers zijn van jouw creativiteitsontwikkeling. In maart is de pilot onder begeleiding van Jody Zweserijn en ik mag hieraan ook deelnemen. Super tof en ben benieuwd naar deze methodiek me gaat brengen. Ik verwacht in ieder geval dat je na deze cursus op een heel andere manier naar musea gaat en anders naar kunst gaat kijken.

Geen tijd gemaakt om zelf nieuw werk te creëren… 

Met alle ontwikkelingen schiet het maken van nieuw werk er soms helaas wel wat bij in. Afgelopen week heb ik dan ook helemaal niet gefotografeerd. Dat vind ik wel jammer. Voor komende week heb ik fotograferen tot een agendapunt gemaakt! Soms is dat nodig om het ook echt te doen. Verder staat de komende week in mijn agenda een coachingssessie met Jeroen Toirkens gepland en ga ik verder met mijn website. Heb nog een aantal dingen die ik wil doen voordat het interview bij It's Liquid wordt gepubliceerd. Komende week is er ook tijd voor ontspanning, want ik ga met mijn jeugdvriendin naar Aladdin de musical in Scheveningen. We maken er een leuk dagje van, uitwaaien aan het strand en lekker ergens lunchen. Tot volgende week weer!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.