#015. Fotoproject Stardust - een reis door tijd en ruimte

Gepubliceerd op 27 februari 2022 om 11:11

Deze week ben ik een heel eind gekomen met de edit van mijn fotoboek Stardust. In deze blog lees je meer over mijn proces en hoe ik tijdens dit project te werk ben gegaan. Verder heb ik een proefdruk voor Art Guide | Kunstgids Worldwide ontvangen en ga ik vandaag naar Aladin de musical.

Mijn fotografische reis

De eerste vraag die fotograaf en fotocoach Jeroen Toirkens aan me stelde was hoe ik tijdens het project te werk ben gegaan. Hier wil ik je in deze blog graag in meenemen. Na de eerste bijeenkomst van het fotografisch topjaar in januari 2021 kreeg bijna iedereen in de groep van natuurfotograaf Bart Siebelink een concrete opdracht mee. Maar, wat zei Bart nu tegen mij? “Ga jij maar gewoon fotograferen, bij jou komt er toch wel iets.” Ook al wilde ik stiekem ook graag een concrete opdracht, is dit inderdaad hoe het werkt bij mij. Ik ben een aantal weken lang wekelijks gaan fotograferen. 

Universum

Aan het einde van deze periode heb ik de beste foto’s laten afdrukken en heb ik van die beelden serie gemaakt. Er zat toen al iets van het universum en het ontstaan in. De rode draad van mijn verhaal werd op die manier duidelijk. Laatst zat ik mijn aantekeningen en notitieboekjes van een paar jaar terug te bekijken en daar had ik al een en ander over sterrenstof en de Big Bang enzovoort opgeschreven. Dit idee is dus niet uit het niets ontstaan, maar heeft tot nu gewacht om tot uitdrukking te komen.

Logboek met een levensbloem

Na de tweede sessie ben ik hierop verder gaan borduren, vooral ook nog veel meer gaan fotograferen. Mijn technieken steeds verder verfijnend en experimenterend met andere materialen en onderwerpen. Bijvoorbeeld details van bomen en zandstructuren. Zaten best mooie beelden bij, maar uiteindelijk heb ik er in mijn huidige serie niets van gebruikt. Naast het fotograferen heb ik mijn hele proces en reis in een logboek bijgehouden. Zo heb ik bijvoorbeeld een levensbloem getekend en in elk blad een fase genoteerd met daarin steekwoorden passend bij de fases van ontstaan tot vergaan. Dit is een soort houvast tijdens dit project geweest. Verder heb ik alle ingevingen, ideeën, interessante teksten, inspirerende foto’s en ook mijn twijfelmomenten in mijn procesboek genoteerd. Bij de vorige sessie zei iemand uit mijn groep dat het echt een heel studieboek is geworden. 

Fantasiewezen

Mezelf tijdens het project aan de gang houden gaat altijd goed. De ideeën komen haast als vanzelf naar me toe door gewoon maar te gaan doen. Dat had ik op de middelbare school tijdens tekenen al. Ik werd denk ik niet voor niets het fantasiewezen genoemd. Ik ben niet bang voor blanco vellen en start gewoon om vanuit daar verder te gaan en het idee verder te ontwikkelen. Niet iedereen vind dat even makkelijk weet ik. Over het algemeen heb ik wekelijks voor het project gefotografeerd en kwamen er meestal mooie beelden uit. Dat is voor mij altijd weer een verrassing, vooraf weet ik niet of en wat er tijdens de fotografiesessie uitkomt. 

Creativiteitsdip?

In de zomerperiode heb ik wel een tijdje gehad dat er helemaal geen spannende beelden ontstonden. En sja, waar ligt dat dan aan? Zit het er dan niet in? Zag ik het wellicht niet omdat ik toen te druk was met andere dingen? Bijvoorbeeld met de voorbereidingen van mijn expositie op Art Eindhoven in het Klokgebouw. Of was er sprake van een creativiteitsdip? Of zoals een andere fotograaf gisteren zei broeide er onderhuids iets? Misschien is het zelfs wel een combinatie hiervan? Wat ik wel weet is dat ik het dan het beste even helemaal los kan laten, er beter even niet mee bezig kan zijn en dat er dan een tijdje weer iets gaat ontstaan. Ik kan op dit proces vertrouwen en dat is nu ook weer zo gebleken. 

Magisch hoe beelden ontstaan

Na de zomer heb ik ‘ineens’ weer heel veel nieuwe beelden gemaakt. De laatste bijeenkomst was in november en sindsdien zijn er veel nieuwe werken bijgekomen. Ik realiseerde me dat het begin van mijn fotoboek helemaal niet klopte, dat er beelden ontbraken in mijn fotografisch gedicht over een reis door tijd en ruimte. Hoe het vervolgens precies werkt weet ik niet. Ik ben gaan fotograferen en had in gedachten wat voor een soort beelden ik wilde maken. Die ontbrekende beelden ontstonden toen. Vind dat magisch en heel bijzonder hoe dit kan. Denk trouwens dat mijn groepsgenoten het fotoboek nog amper herkennen. In de zomer ben ik al gestart met het fotoboek, omdat eerst de laatste bijeenkomst in november zou zijn. Door een aantal redenen is een van de bijeenkomsten maar een dagdeel doorgegaan en halen we die sessie over drie weken, op zaterdag 19 maart, in. Achteraf gezien ben ik hier zo blij mee, mijn project is daardoor een stuk beter geworden

De edit

Mijn boek had ik in concept af en ik had dus aan Jeroen Toirkens gevraagd of hij me verder wilde helpen met de laatste edit van het boek. Ik had We hebben ongeveer twee uur via zoom samengezeten. Ben blij met de uiteindelijke edit, hoewel het killen van sommige darlings toch wel pijnlijk is. Maar ja, het hoort erbij. Deze foto heeft het gelukkig - net als 37 andere beelden - wel overleefd! Ik laat het boek nu een weekje rusten, om er volgende week met een frisse blik naar te kijken en om nog wat laatste dingen te tweaken en tunen. En dan ga ik het boek bestellen. Ben erg benieuwd naar het eindresultaat. 

Art Guide | Kunstgids Worldwide

Vereerd met mijn bijdrage aan Art Guide | Kunstgids Worldwide met twee van mijn nieuwste werken. Werken uit uiteraard Stardust. Het is een full color gids van 176 pagina’s met een overzicht van contemporary artists, musea, galleries and kunstevenementen over de hele wereld. Zou mooi zijn als dit ook nog wat verkopen gaat opleveren.

Dit was mijn week

Dit was mijn week, en wat staat er komende week op het programma? In de komende week ga ik dus mijn fotoboek bestellen. Iets anders wat er ook bijhoort is mijn jaaraangifte 2021 voor mijn boekhouder in orde maken en verder hoop ik dat ik nog tijd heb om naast mijn werk bij Nature Talks/NPOTY het interview voor Itsliquid te schrijven. Tot volgende week!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.